Διακοσμητικά, Tips

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΒΑΖΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΔΕΣΜΗ ΣΟΥ

1 e1659358218161

Ποιο βάζο ταιριάζει στην ανθοδέσμη σου και πως να το διακοσμήσεις για ν’ αναδείξεις το μπουκέτο σου.

Καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, οι λάτρεις των λουλουδιών θα λάβουμε ως δώρο ή θ’ αγοράσουμε μόνοι μας ένα μπουκέτο λουλούδια για το σπίτι. Ακόμη και για εκείνους, όμως, που δεν είναι φανατικοί, όλο και κάποιο λουλούδι θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού τους. Το μόνιμο ερώτημα όλων μας, μόλις πιάσουμε μια ανθοδέσμη στα χέρια μας, είναι σε ποιο βάζο θα τη βάλουμε και σε ποιο σημείο του σπιτιού θα τοποθετήσουμε το βάζο. Τ’ άνθη μπορεί να είναι υπέροχα από μόνα τους, όμως είναι στο χέρι μας ν’ αναδείξουμε την ομορφιά τους τοποθετώντας τα στο κατάλληλο βάζο αλλά και στο κατάλληλο σημείο του σπιτιού. Παρακάτω θα δούμε ποιο βάζο προορίζεται για κάθε λουλούδι αλλά και που να το εναποθέσεις ώστε να μην περάσει από κανέναν απαρατήρητο. Μην ξεχνάς ότι τα λουλούδια μας είναι ένα από τα πιο όμορφα διακοσμητικά, τα οποία όμως έχουν το πλεονέκτημα πως είναι ζωντανοί οργανισμοί και μάλιστα μυρίζουν υπέροχα.

Ποιο βάζο είναι η καλύτερη επιλογή για την ανθοδέσμη σου

Ποιο είναι το κατάλληλο ύψος για το βάζο σου και ποια είναι η κατάλληλη διάμετρος; Σύμφωνα με τους ειδικούς το ιδανικό βάζο καλύπτει τα 2/3 των λουλουδιών. Όσο για τη διάμετρο του, δεν πρέπει να είναι ούτε τόσο φαρδύ ώστε να μη δίνει σχήμα στο μπουκέτο αλλά ούτε και τόσο λεπτό ώστε να πνίγει ή να καταστρέφει τα κλωνάρια.

Ποιο είναι το κατάλληλο σχήμα για το βάζο σου;  Σίγουρα η πιο συνηθισμένη απ’ όλες τις επιλογές είναι το κολονάτο βάζο που προορίζεται κυρίως για λουλούδια με μακριά κοτσάνια. Επίσης, αποτελούν πολύ καλή επιλογή για τις έτοιμες ανθοδέσμες, καθώς τους δίνουν πολύ ωραία δομή. Θα προχωρήσω στα στρόγγυλα βάζα που δεν ταιριάζουν σε όλα τα λουλούδια, ιδίως εκείνα με το μακρύ και χοντρό κλωνάρι. Το μυστικό είναι τα λουλούδια να είναι ελάχιστα μεγαλύτερα από το ύψος του βάζου ώστε να υπάρχει η κατάλληλη δομή κι έξω από αυτό να προεξέχουν μόνο τα άνθη. Θα συνεχίσω με τα βάζα σε σχήμα κλεψύδρας που προορίζονται για λουλούδια με μεγάλα και στρογγυλά άνθη, όπως οι παιώνιες. Έφτασε η ώρα ν’ ασχοληθούμε με τα ορθογώνια βάζα που τα συναντάμε σε πιο σύγχρονα σπίτια κι έχουν μια μινιμαλιστική διάθεση. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα τα λουλούδια να είναι του ίδιου είδους και μάλιστα να μην «πνίγουν» το βάζο. Θα κλείσω με τα μικρά βαζάκια στα οποία χωρούν ένα – δύο άνθη κι είναι ό,τι πρέπει για να γεμίσουν έναν τραπέζι.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα βάζα και τα λουλούδια σου

Γνώριζες πως οι ειδικοί μπήκαν στη διαδικασία να ψάξουν το βάζο που πρέπει οπωσδήποτε να έχει κάθε σπίτι στην κατοχή του; Σύμφωνα μ’ εκείνους που γνωρίζουν καλά, το σωστό βάζο οφείλει να μην είναι γυάλινο και να έχει σχήμα κλεψύδρας. Το στόμιο θα πρέπει να είναι στενό ώστε να μη χρειάζονται πολλά λουλούδια για να το γεμίσουν αλλά να υπάρχει κι η κατάλληλη στήριξη. Όσο για το χρώμα, προτείνουν κάποιο ουδέτερο που θα ταιριάξει σε διάφορα σημεία του σπιτιού αλλά θα δέσει και με τα περισσότερα χρώματα των λουλουδιών.

Γιατί οι experts σε καλούν ν’ αποφύγεις τα γυάλινα και διαφανή βάζα; Η απάντηση κρύβεται στα κλωνάρια. Σύμφωνα με τους ίδιους, όταν τα βάζα μας είναι διαφανή, εστιάζουμε περισσότερο στα πράσινο κλωνάρια κι όχι τόσο στα χρωματιστά άνθη, όπως και θα έπρεπε.

Πως να κρατήσεις τα λουλούδια σου ζωντανά για περισσότερο καιρό, μέσα στο βάζο; Οι ειδικοί προτείνουν να κόβεις τα κοτσάνια κατά 2,5 εκατοστά με μία κλίση 45 μοιρών ανά μία ημέρα ώστε να βοηθήσεις την εισροή του νερού. Μην αφήσεις κανένα φύλλο να έρχεται σε επαφή με το νερό και φρόντισε να καθαρίσεις σχολαστικά το βάζο πριν τοποθετήσεις τα λουλούδια σου. Άλλαζε επίσης μέρα παρά μέρα το νερό ώστε να είναι πεντακάθαρο.

Μην ξεχνάς να βάζεις λουλούδια στο σπίτι σου καθώς αποτελούν τον πιο εύκολο και πιο οικονομικό τρόπο να φτιάξεις τη διάθεση σου με όμορφα χρώματα και αρώματα. 

Αφήστε μια απάντηση