Φροντίδα Λουλουδιών, Φυτά

ΦΥΤΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ: ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ

2 scaled e1655649484140

Πως θα επιβιώσουν τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, μέσα σε γλάστρα, από το φετινό Καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες;

Διανύουμε ήδη το Καλοκαίρι του 2022, ένα Καλοκαίρι που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως θα είναι θερμότερο από το κανονικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι κατά 70% πιο θερμό από τον μέσο όρο των καλοκαιριών του έτους 1981 έως και το έτος 2010. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για ν’ ανταπεξέλθουμε από τη ζέστη και να μείνουμε ενυδατωμένοι. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα φυτά που έχουμε στο σπίτι, είτε στον εσωτερικό, είτε στον εξωτερικό χώρο. Πως όμως θα καταφέρεις να τα κρατήσεις ζωντανά και υγιή παρά τις αντίξοες συνθήκες; Παρακάτω θα σου παραθέσω όλες τις χρήσιμες συμβουλές για να καταφέρεις τον σκοπό σου.

Γενικές Συμβουλές για τα φυτά σε γλάστρα

Ανεξαρτήτως που βρίσκονται τα φυτά που έχεις μέσα στη γλάστρα, υπάρχουν μερικά tips που θα πρέπει να έχεις πάντα κατά νου. Ας ξεκινήσουμε με το πότισμα: μην πέσεις στην παγίδα να πιστεύεις πως επειδή η θερμοκρασία έχει ανέβει θα πρέπει να «πνίγεις» τα φυτά σου στο νερό αλλά ούτε και πως πρέπει να τα ποτίζεις κάθε τρεις και λίγο. Ένα εμπειρικό κόλπο λέει να βάζεις το δάχτυλο σου μέσα στο χώμα για 2 με 3 εκατοστά και μόνο αν δεν είναι νωπό να ποτίζεις τα λουλούδια σου. Όπως καταλαβαίνεις εύκολα, το πότισμα το Καλοκαίρι θα είναι πιο συχνά από τον Χειμώνα. Από την άλλη, όσο επιβλαβές είναι για τα φυτά να τα ποτίζεις πολύ συχνά άλλο τόσο επιβλαβές είναι και να τ’ αφήνεις απότιστα. Γι’ αυτό βάλε ένα πρόγραμμα ή ακόμη και υπενθύμιση στο κινητό σου. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερα γνωρίζεις για το φυτό σου μετά από έρευνα κι όσο καλύτερα το παρατηρείς, τόσο περισσότερα θα καταλάβεις για τις ανάγκες του.

Συμβουλές για τα φυτά εσωτερικού χώρου

συμβουλές για τα φυτά εσωτερικού χώρου

Εννοείται πως κάθε φυτό εσωτερικού χώρου είναι διαφορετικό κι έχει τους δικούς του κανόνες σ’ ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα του. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα τα οποία αν λάβεις υπόψη, θα έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας ξεκινήσουμε με τη θέση του φυτού η οποία πρέπει να είναι κοντά στα παράθυρα, χωρίς να το «χτυπάνε» απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Επίσης προτίμησε να το τοποθετήσεις σε κάποιο σημείο με αερισμό, μακριά από εστίες θερμότητας, όπως είναι το καλοριφέρ. Όσο για το πότισμα, προτίμησε κασπώ με οπές για να αποβάλλεται το περιττό νερό. Σε γενικές γραμμές, οι γλάστρες στο σπίτι χρειάζονται πότισμα από 1 έως 3 φορές τη βδομάδα ανάλογα με το είδος του φυτού και την εποχή. Μην ξεχνάς να καθαρίζεις μ’ ένα νωπό πανάκι τα φύλλα τους απ’ τη σκόνη. Επιπλέον, έχε κατά νου πως το ειδικό χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου θα τα βοηθήσει ν’ αναπτυχθούν περισσότερο καθώς συγκρατεί την υγρασία.

Συμβουλές για τα φυτά εξωτερικού χώρου

Συμβουλές για τα φυτά εξωτερικού χώρου

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, σ’ ό,τι έχει να κάνει με τα φυτά σε γλάστρα είναι πως αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς που έχουν τις δικές τους ανάγκες. Σε σχέση με το πότισμα, χρησιμοποίησε το κόλπο με το δάχτυλο και στις γλάστρες εκτός σπιτιού. Η θερμοκρασία, η υγρασία και οι άνεμοι επηρεάζουν τις ανάγκες του φυτού μας σε νερό. Ένα σημαντικό tip είναι να ρίχνεις το νερό αργά κοντά στη ρίζα του φυτού, κατά κύριο λόγο τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες αλλά όχι τις μεσημεριανές. Κάτι που πολλοί παραλείπουν είναι το λίπασμα. Συνήθως στις γλάστρες χρησιμοποιούμε τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα. Μια άλλη συμβουλή που έχω δει πως αποδίδει είναι αυτή που σε καλεί να μη μετακινείς κάθε τρεις και λίγο τις γλάστρες σου. Τα φυτά προσαρμόζονται στις συνθήκες του σημείου που έχουν τοποθετηθεί και δεν τους αρέσει ν’ αλλάζουν θέση. Η μεταφύτευση αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο. Μερικά σημάδια για να καταλάβεις πως το φυτό σου πρέπει να μεταφυτευθεί είναι τα φύλλα που κιτρινίζουν, η περιορισμένη ανάπτυξη και η συνεχής ανάγκη για πότισμα.

Αφήστε μια απάντηση