Φροντίδα Λουλουδιών, Ορχιδέες

Ορχιδέες: Tι συμβολίζουν και πως θα παραμείνουν υγιείς

ορχιδέες cover

Χρήσιμες συμβουλές για να διαλέξεις τις ορχιδέες σου ανάλογα με τον συμβολισμό τους και να τις κρατήσεις ζωντανές παρά τις υψηλές θερμοκρασίες του Καλοκαιριού. 

Οι ορχιδέες είναι ένα πανέμορφο και εξαιρετικά δημοφιλές λουλούδι. Πέρα από την εμφάνιση του, τα πολυάριθμα είδη του και τα ποικίλα χρώματα του, αυτό που το ξεχωρίζει από τα περισσότερα λουλούδια που βάζουμε στο σπίτι μας είναι το γεγονός πως το παίρνουμε σε γλάστρα και το μεγαλώνουμε ως φυτό εσωτερικού χώρου. Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που οι θερμοκρασίες ακουμπούν και πολλές φορές ξεπερνούν τους 40°C, αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωση τους.

Σε αντίθεση με τα άλλα λουλούδια, οι ορχιδέες δεν παραμένουν ζωντανές στο σπίτι μας για μερικές ημέρες αλλά με τη σωστή φροντίδα μπορούν να κρατηθούν ακόμη και χρόνια. Γι’ αυτό αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για τους θερινούς μήνες που η διάρκεια ζωής των υπόλοιπων λουλουδιών περιορίζεται. Είτε θέλεις να βάλεις μια ορχιδέα στο σπίτι σου, είτε επιθυμείς να την προσφέρεις, παρακάτω θα δούμε ποιος είναι ο συμβολισμός της αλλά και πως να την περιποιηθείς για να μείνει ζωντανή για πολλά χρόνια. 

Τι συμβολίζουν οι ορχιδέες ανάλογα με το χρώμα τους

ορχιδέες σε σαλόνι

Η ιστορία των ορχιδεών μετρά χιλιάδες χρόνια και φτάνει μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου και πήραν τ’ όνομα τους. Οι αρχαίοι Έλληνες συνδύαζαν τις ορχιδέες με τη γονιμότητα  και τις ονόμασαν έτσι με σαφή αναφορά στα ανδρικά γεννητικά όργανα. Θεωρούσαν μάλιστα πως το σχήμα τους μπορούσε να δείξει αν το ζευγάρι θα κάνει αγόρι ή κορίτσι. Οι Αζτέκοι θεωρούσαν πως το φυτό έφερνε δύναμη και γι’ αυτό το χρησιμοποιούσαν ως συστατικού ενός ελιξίριου που έφτιαχναν.

Στην Κίνα οι ορχιδέες προσφέρονταν ως παράσημα ανδρείας και πίστης. Μέχρι σήμερα οι ορχιδέες αποτελούν το εθνικό λουλούδι πολλών χωρών, όπως η Κολομβία καθώς συμβολίζουν την ομορφιά, την αγάπη, την κομψότητα και τη γονιμότητα. Άλλωστε τόσο στην Κίνα όσο και στην αρχαία Ελλάδα, πολλοί έτρωγαν τα άνθη της ορχιδέας καθώς θεωρούταν αφροδισιακό. 

Ας δούμε όμως τη συμβολίζει κάθε χρώμα της ορχιδέας. Η λευκή ορχιδέα συμβολίζει την αθωότητα, την αγνότητα και φυσικά την κομψότητα. Η κίτρινη συνδέεται με τη φιλία και τα νέα ξεκινήματα ή τις μεγάλες επιτυχίες. Η πορτοκαλί έχει να κάνει με την περηφάνια, η ροζ με τη θηλυκότητα και η μωβ με τον θαυμασμό. Γνώριζες πως παραδοσιακά, οι ροζ ορχιδέες προσφέρονται στη 14η και την 25η επέτειο γάμου ενός αντρόγυνου; 

Πως να φροντίσεις τις ορχιδέες κατά την περίοδο του Καλοκαιριού

Ορχιδέα Ροζ
Ορχιδέα Ροζ

Αρχικά οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως η ζέστη δεν βοηθά τις ορχιδέες, όπως και τα περισσότερα φυτά ή λουλούδια. Οι ορχιδέες συγκεκριμένα μπορεί ν’ αναπτύσσονται σε θερμά κλίματα αλλά έχουν ανάγκη από υγρασία. Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι το φως. Οι ορχιδέες πρέπει να φωτίζονται από τον ήλιο αλλά όχι να εκτίθενται άμεσα σ’ αυτόν. Αν έχεις επιλέξει να έχεις τις ορχιδέες σου στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού, φρόντισε τουλάχιστον να βρίσκονται σ’ ένα σκιερό μέρος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ορχιδέα Premium
Ορχιδέα Premium

Προχωρώντας στο πότισμα, ρίχνουμε ικανοποιητικό νερό στις ορχιδέες μας αλλά πάντα αφού έχουμε βεβαιωθεί πως το χώμα τους έχει στεγνώσει εντελώς από την τελευταία φορά. Μάλιστα, είναι αρκετά βοηθητικό να ψεκάζεις με λίγο νεράκι τα άνθη τους, ανά τακτά διάστημα. Αυτό που αξίζει να γνωρίζεις είναι πως αυτή την περίοδο οι ορχιδέες αναπτύσσονται, γι’ αυτό χρειάζονται καλό πότισμα αλλά και λίπανση με ειδικά προϊόντα. 

Κλείνοντας σ’ ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα του φυτού σου, μην παραλείπεις να το κοιτάς και να το ακούς. Η εικόνα του θα σου πει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τη φροντίδα και την κατάσταση της υγείας του. Προσάρμοσε λοιπόν τη συμπεριφορά σου απέναντι του στα μηνύματα που σου στέλνει ! 

Αφήστε μια απάντηση