Φροντίδα Λουλουδιών, Tips, Φυτά

Πως να κρατήσεις τις γλάστρες ζωντανές όσο λείπεις διακοπές

φυτά σε γλάστρα για διακοπές

Έξυπνοι τρόποι για να παραμείνουν υγιή τα φυτά και τα λουλούδια σου όσο είσαι διακοπές. 

πότισμα φυτού

Όταν αναφερόμαστε σε διακοπές, οι περισσότεροι σκέφτονται αυτόματα τις Καλοκαιρινές ενώ στην πραγματικότητα πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν μία ευκαιρία να δραπετεύσουν από την πόλη, ακόμη και τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Παρακάτω θα δούμε όλα τα μέτρα που μπορείς να πάρεις για να παραμείνουν οι γλάστρες σου ζωντανές, παρότι λείπεις για αρκετές ημέρες από το σπίτι. Στην ουσία, υπάρχει τρόπος να μην τις αφήσεις στο έλεος τους και ν΄ ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να τις βρεις ακριβώς όπως τις άφησες μετά την επιστροφή σου. Παρόλα αυτά, αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα περίοδο καθώς μένουν ακόμη αρκετές ημέρες με καλοκαιρία μέχρι το τέλος του μήνα και τα φυτά μας έχουν περισσότερη ανάγκη από νερό σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. 

Χρήσιμες οδηγίες για ν’ ακολουθήσεις πριν φύγεις από το σπίτι για τις διακοπές σου

λουλούδια σε γλάστρα για διακοπές

Καλώς ή κακώς, αν αγαπάς τα φυτά, η διαμονή, τ’ ακτοπλοϊκά και η βαλίτσα σου δεν αποτελούν τις μόνες υποχρεώσεις σου, πριν φύγεις απ’ το σπίτι για τις διακοπές σου. Μην ξεχνάς πως τόσο τα φυτά όσο και τα λουλούδια αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς που απαιτούν τη φροντίδα μας, όχι μόνο για ν’ αναπτυχθούν αλλά και για να επιβιώσουν. Σε γενικές γραμμές, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα λουλούδια και τα φυτά μας σε γλάστρα να μείνουν ζωντανά με τη μικρότερη δυνατή ανάγκη σε νερό. Αυτό ιδίως το Καλοκαίρι είναι μια ακόμη πιο απαιτητική διαδικασία καθώς οι θερμοκρασίες είναι υψηλές κι η ηλιοφάνεια οδηγεί στην ξηρασία των φυτών και τη μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση. Αρχικά είναι σημαντικό να τοποθετήσεις τα φυτά σου σ’ ένα σημείο του σπιτιού όπου θα τα βλέπει το φυσικό φως αλλά δεν θα τα «χτυπά» απευθείας και δεν θα τα «καίει». Αυτό βοηθά και στο να μην ξεραθούν τα φυτά μας αλλά και στο να καθυστερήσουμε τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Αν υπάρχει παράθυρο στο μπάνιο, μπορείς να τοποθετήσεις τα φυτά σου στην ντουζιέρα καθώς εκεί υπάρχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας που ενυδατώνουν τα φυτά μας. Σε κάθε περίπτωση, πριν την αναχώρηση σου, ρίξε ένα καλό πότισμα, αρκεί το κασπώ σου να επιτρέπει στο περιττό νερό να φύγει. Ένα άλλο κόλπο για να μείνουν τα φυτά σου ενυδατωμένα για μεγαλύτερο διάστημα σε καλεί να τα σκεπάσεις με μια σακούλα στην οποία θα έχεις δημιουργήσει μικρές τρύπες. Όσο για τις ίδιες τις γλάστρες σου, είναι απαραίτητο πριν φύγεις για τις διακοπές να κόψεις τα ξεραμένα φύλλα ή τ΄άνθη ή εκείνα που μοιάζουν άρρωστα από κάποιο μικρόβιο. 

Εύκολες λύσεις ποτίσματος για τα φυτά σου όσο είσαι σε διακοπές 

Ζάμια
Ζάμια

Εδώ που τα λέμε η καλύτερη λύση είναι ένα έμπιστο άτομο να σου ποτίζει ανά δυο ημέρες τα φυτά σε γλάστρα όσο λείπεις εκτός σπιτιού. Η αμέσως επόμενη καλύτερη εναλλακτική σε καλεί να βάλεις ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Αυτό, όμως, φυσικά δεν είναι εφικτό για όλους τους ανθρώπους καθώς το κόστος τις περισσότερες φορές είναι υψηλό. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος, σε περίπτωση που θα λείψεις για λίγες μέρες, είναι να γεμίσεις μια λεκάνη με νερό μέχρι τη μέση και να τοποθετήσεις μέσα τις γλάστρες σου, ώστε να τραβούν όσο νερό έχουν ανάγκη.

Διαφορετικά μπορείς να βάλεις μια κατσαρόλα με νερό πάνω σε μια βάση που θα την ανυψώσει και περιμετρικά να στήσεις τις γλάστρες σου. Ένα φυτίλι ή ένας σπάγκος θα ξεκινά μέσα από το νερό της κατσαρόλας και με καθοδική πορεία θα φτάνει μέχρι το χώμα της κάθε γλάστρας. Τέλος αξίζει να δοκιμάσεις το σύστημα στάγδην, στο οποίο ανοίγεις μια τρύπα στο καπάκι ενός πλαστικού μπουκαλιού που είναι γεμάτο με νερό και το τοποθετείς ανάποδα στη γλάστρα σφηνώνοντας το στο χώμα. 

Γαρδένια σε Γυάλινη Γλάστρα
Γαρδένια σε Γυάλινη Γλάστρα

Ακολούθησε τις παραπάνω οδηγίες με προσοχή και βάζω στοίχημα πως θα βρεις τα λουλούδια σου και τα φυτά σου, όπως τ’ άφησες, όταν θα επιστρέψεις από τις διακοπές σου. Το σημαντικό είναι να μη θυσιάσεις ούτε στιγμή από την ξεγνοιασιά των διακοπών με την έγνοια των φυτών και των λουλουδιών σου που βρίσκονται μέσα σε γλάστρα. Βάζω στοίχημα πως τη στιγμή που θα ξεκλειδώσεις την πόρτα και θα περάσεις το κατώφλι, η καρδιά σου θα χτυπήσει δυνατά αλλά αν έχεις κάνει όσα έπρεπε, τίποτα δεν θα πρέπει να σ’ ανησυχεί. 

Αφήστε μια απάντηση