Φροντίδα Λουλουδιών, Φυτά

 Κάκτοι: Γιατί να τους προτιμήσεις και πως να τους φροντίσεις

κάκτοι για cover

Αν είσαι πολυάσχολος, οι κάκτοι αποτελούν ιδανική επιλογή καθώς έχουν ελάχιστες ανάγκες για την επιβίωση τους. 

Οδεύοντας προς το τέλος του Καλοκαιριού αλλά δίχως να έχουμε αφήσει πίσω τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι μια καλή εποχή να μιλήσουμε για τους κάκτους. Παρότι το αγαπημένο φυτό μπαίνει σ’ όλο και περισσότερα σπίτια, είναι ελάχιστα αυτά που πραγματικά γνωρίζουμε για τον κάκτο.  Αρκεί να κάνεις μια έρευνα στο Instagram και το Pinterest για να δεις πως οι κάκτοι εμφανίζονται σ’ όλο και περισσότερες δημοσιεύσεις χρόνο με τον χρόνο. Μάλιστα, θεωρείται πως ο κάκτος είναι το φυτό του μέλλοντος γιατί βολεύει τον σύγχρονο πολυάσχολο άνθρωπο καθώς προσφέρει πολλά, αλλά ζητά πολύ πολύ λίγα. Πρόκειται πράγματι για ένα ιδιαίτερο φυτό το οποίο έχει ξεχωριστές ανάγκες που το διαφοροποιούν απ’ όλα τα υπόλοιπα. Αυτός είναι κι ο κύριος λόγος που έχουμε ελάχιστη πληροφόρηση για τις ιδιότητες του κι είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα. 

Κάκτος σε χρυσό κασπό
Κάκτος σε χρυσό κασπό

Ιδίως σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, όπου οι θερμοκρασίες είναι ανεβασμένες κι η ζέστη ορισμένες φορές αφόρητη, οι επιλογές μας σε νέες αγορές λουλουδιών και φυτών είναι περιορισμένες. Ακόμη και τώρα που οδεύουμε προς το τέλος του Καλοκαιριού, είναι λίγα εκείνα τα φυτά που αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Αυτά είναι με λίγα λόγια εκείνα που αξίζει να προτιμήσεις αυτή την περίοδο. Μην ξεχνάς πως τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που για να επιβιώσουν και ν’ αναπτυχθούν απαιτούν επαφή με την ήλιο, μπόλικο νερό και ικανοποιητικά επίπεδα υγρασίας. Σε περιόδους όπως τώρα που κάτι από τα τρία είναι υπερβολικό ή ελάχιστο, αξίζει να προτιμήσεις φυτά με περιορισμένες ανάγκες, όπως τα παχύφυτα, στην κατηγορία των οποίων ανήκουν και οι κάκτοι

Παρακάτω θα μάθουμε όσα αξίζει να γνωρίζουμε για τους κάκτους, χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους και τη μοναδική τους ιδιότητα να απορροφούν τη ραδιενέργεια. 

Οι κάκτοι είναι παχύφυτα με ξεχωριστές ιδιότητες που τους κάνουν ακόμη πιο ανθεκτικούς. 

τι είναι οι κάκτοι

Αρχικά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως όλοι οι κάκτοι είναι παχύφυτα αλλά όλα τα παχύφυτα δεν είναι κάκτοι. Η ιδιότητα των παχύφυτων είναι να δεσμεύουν νερό στα παχιά τους φύλλα, το οποίο χρησιμοποιούν σε περίπτωση ξηρασίας. Διαφορετικά ονομάζονται χυμώδη φυτά κι είναι ό,τι πρέπει για περιοχές με χαμηλά επίπεδα ξηρασίας λόγω έλλειψης βροχών και υψηλές θερμοκρασίες. Γιατί όλα τα παχύφυτα δεν είναι κάκτοι; Μα γιατί οι κάκτοι είναι μια υποκατηγορία των παχύφυτων με αγκάθια και αρεόλες, μικρές δηλαδή χνουδωτές μπαλίτσες πάνω στα φύλα τους.  Γνώριζες πως τ’ αγκάθια αναπτύχθηκαν πάνω στους κάκτους μετά από χιλιάδες χρόνια με σκοπό να αποτρέψουν τους θηρευτές; Επίσης ήξερες πως οι κάκτοι ανθίζουν από τις αρχές της Άνοιξης έως και το τέλος του Καλοκαιριού;

Γιατί αξίζει να προτιμήσεις έναν κάκτο για το σπίτι σου; Όπως ήδη αναφέραμε, όλοι πλέον δουλεύουμε πολλές ώρες και δεν έχουμε άπλετο χρόνο να προσφέρουμε στα λουλούδια και τα φυτά μας. Από την άλλη δεν έχουμε σίγουρα και χρόνο να οργανώσουμε εκδρομές στην εξοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλουμε να φέρουμε, όσο είναι δυνατόν, τη φύση στο σπίτι μας. Γι’ αυτό και το γεμίζουμε με πράσινο. Ειδικά οι κάκτοι μας προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα ενός φυτού εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου έχοντας ελάχιστες απαιτήσεις. Χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα, δεν απαιτούν πολύ νερό, προσφέρουν άπλετο οξυγόνο κι είναι υπέροχοι για τη διακόσμηση του σπιτιού μας. 

Πως να φροντίσεις τους κάκτους σου ώστε ν’ αναπτυχθούν σωστά 

Κάκτος σε λευκό κασπό
Κάκτος σε λευκό κασπό

Αρκεί να σκεφτείς πως οι κάκτοι ευδοκιμούν σε αμμώδη εδάφη της υπαίθρου και επιβιώνουν με ελάχιστη ποσότητα νερού, για να καταλάβεις πολλά για τον τρόπο που πρέπει να τους φροντίζεις. Αυτό που χρειάζονται οπωσδήποτε είναι άμεση έκθεση σε φυσικό ηλιακό φως. Έτσι ακόμη κι αν επιλέξεις να τοποθετήσεις τον αγαπημένο σου κάκτο στο μπαλκόνι, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός θερμού μεσημεριού του Καλοκαιριού, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Αν πάλι επιλέξεις να τοποθετήσεις τους κάκτους σου εντός σπιτιού, φρόντισε η θέση τους να είναι μπροστά σε κάποιο παράθυρο ή πόρτα ώστε να έρχονται απευθείας σε επαφή με το ηλιακό φως. Μάλιστα, οι θερμές ημέρες και οι ψυχρές νύχτες είναι ό,τι πρέπει για την ανάπτυξη αλλά και την ανθοφορία του κάκτου σου. Η χαμηλή υγρασία επίσης βοηθά ιδιαίτερα. Μην ξεχνάς πως οι κάκτοι δεσμεύουν νερό στο εσωτερικό τους κι έτσι αν το παρακάνεις με το πότισμα, το φυτό σου διατρέχει τον κίνδυνο να καταστραφεί. Συνεπώς, πότιζε με φειδώ και περίμενε να στεγνώσει εντελώς το χώμα πριν το βρέξεις ξανά. 

Κάκτος σε μαύρο κασπό
Κάκτος σε μαύρο κασπό

Οι κάκτοι φέρνουν γρουσουζιά; Αυτό είναι ένα ερώτημα που αξίζει ν’ απαντήσουμε ή μάλλον ένας μύθος που πρέπει να διαψεύσουμε. Σύμφωνα με τις περισσότερες παραδόσεις, τα μόνο φυτά που θεωρούνται κακός οιωνός είναι τα νεκρά ή ξεραμένα φυτά. Πως λοιπόν θα φέρει γρουσουζιά ένα φυτό που πεθαίνει πολύ δύσκολα; Άλλοι λένε πως η κακοτυχία τους σχετίζεται με τα αγκάθια που φέρουν αλλά οι ίδιοι είναι που πιστεύουν πως τα τριαντάφυλλα φέρνουν καλοτυχία. Σύμφωνα με το feng shui μάλιστα οι κάκτοι απορροφούν την αρνητική ενέργεια με αποτέλεσμα να προστατεύουν το σπίτι. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως δεσμεύουν και τη ραδιενέργεια, γι’ αυτό πολλοί τοποθετούν μικρά κακτάκια δίπλα από την παροχή του internet ή ηλεκτρικές συσκευές με Bluetooth. 

Αφήστε μια απάντηση