Ανθοδέσμες, Tips, Τουλίπες, Φροντίδα Λουλουδιών

Tips για τις τουλίπες τώρα που οι συνθήκες τις ευνοούν

tulips1

Πώς να διατηρήσεις έως και 10 ημέρες τις υπέροχες τουλίπες στο βάζο σου. 

Οι τουλίπες είναι ένα από τα ομορφότερα λουλούδια που φυτεύονται στον κήπο, αναπτύσσονται σε γλάστρα και καλλιεργούνται σε θερμοκήπια για τη διακόσμηση του σπιτιού μας, μέσα σε βάζο. Αυτό που τις κάνει μια εξαιρετική επιλογή ανάμεσα στα κομμένα άνθη είναι η minimal αισθητική τους αλλά και η ποικιλία των χρωμάτων τους. Βέβαια, μη μένεις μόνο στην κλασσική επιλογή της μονοχρωμίας και μη διστάσεις να συνδυάσεις διαφορετικές αποχρώσεις στο ίδιο βάζο δημιουργώντας μια σύνθεση που θα κερδίσει τις εντυπώσεις. 

Χρήσιμες πληροφορίες για τις τουλίπες, την προέλευση και τα χαρακτηριστικά τους

τουλίπες πορτοκαλί

Οι τουλίπες είναι αγγειόσπερμο, μονοκοτυλήδονο φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια Liliaceae. Στη φύση βρίσκουμε περίπου 100 διαφορετικά είδη τουλίπας που αναπτύσσονται στη βόρεια και δυτική Ευρώπη και την Ασία. Στη δική μας ήπειρο το πανέμορφο λουλούδι έφτασε στις αρχές του 16ου αιώνα ενώ η εισαγωγή στην Ολλανδία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σημερινή δημοφιλία της. Γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και η «χώρα της τουλίπας». 

Τα βολβόριζα φυτά πολλαπλασιάζονται μέσα από τους βολβούς τους ενώ φύονται σε βραχώδεις, ορεινές και ημιορεινές περιοχές.  Στην Ελλάδα, βρίσκουμε 9 αυτοφυή είδη τουλίπας σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, την Κεντρική Ελλάδα,  η Κρήτη και η Χίος. 

Γνώριζες μάλιστα ότι η τουλίπα σύμφωνα με τους μύθους της Ανατολής είναι σύμβολο της απόλυτης αγάπης; Όταν η αγαπημένη ενός πρίγκιπα σκοτώθηκε, εκείνος έπεσε με το άλογο του σ’ έναν γκρεμό και από κάθε σταγόνα του αίματος του φύτρωσε μια τουλίπα. 

Παρακάτω θα δούμε χρήσιμα μυστικά και συμβουλές για τις τουλίπες που βάζεις στο ανθοδοχείο σου. 

Πως διατηρούμε τις τουλίπες περισσότερες μέρες στο βάζο;

Αφού παραλάβεις τις αγαπημένες σου τουλίπες και περάσεις το κατώφλι του σπιτιού σου, αξίζει ν’ ακολουθήσεις μερικές συμβουλές οι οποίες εύκολα και γρήγορα θα παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους.

Το πρώτο βήμα είναι μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα ψαλίδι να κόψεις πλάγια τη βάση του βλαστού ώστε ν’ απορροφά καλύτερα το νερό που βρίσκεται μέσα στο ανθοδοχείο. Έπειτα αφαίρεσε τα φύλλα που βρίσκονται κοντά στη βάση του βλαστού και τοποθέτησε τα στο βάζο που έχεις επιλέξει. Το νερό που θα έχεις βάλει στο ανθοδοχείο θα πρέπει να φτάνει περίπου ως τη μέση του βλαστού κάθε τουλίπας. Αυτό το νερό θα πρέπει ν’ ανανεώνεται ανά δυο ημέρες ενώ θα πρέπει κάθε φορά που θ’ ανανεώνεις το νερό να κόβεις πλάγια και τη βάση του βλαστού. 

Προσοχή: μπορείς να συνδυάσεις τουλίπες με διαφορετικά χρώματα στο ίδιο ανθοδοχείο αλλά όχι διαφορετικά λουλούδια. Είναι πολύ σημαντικό το βάζο με τις τουλίπες να τοποθετείται μακριά από το παράθυρο ώστε να μην έχει άμεση επαφή με τον ήλιο αλλά και μ’ οποιαδήποτε άλλη πηγή θερμότητας, όπως είναι το καλοριφέρ ή το τζάκι. Ένα παλιό κόλπο που έχει θεαματικά αποτελέσματα σε καλεί να προσθέσεις ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μέσα στο ανθοδοχείο με το νερό και να θυμάσαι να το επαναλαμβάνεις κάθε φορά που ανανεώνεις το νερό. Αυτό το tip θρέφει ακόμη περισσότερο τ’ άνθη σου ενώ αποτρέπει και την ανάπτυξη των βακτηρίων. 

Αφήστε μια απάντηση