Φυτά, Ενημερωτικά

Λουλούδια και φυτά φιλικά προς τα κατοικίδια σου 

κατοικίδιο κουτάβι σε λουλούδια

Πώς να γεμίσεις το σπίτι σου με λουλούδια και φυτά δίχως να θέσεις σε κίνδυνο τ’ αγαπημένα σου κατοικίδια. 

κατοικίδια γάτα και λουλούδια

Χρόνο με τον χρόνο, οι άνθρωποι των πόλεων επιθυμούν όλο και περισσότερο να φέρουν τη φύση μέσα στα διαμερίσματα τους. Εκτός από τα κατοικίδια τους, βάζουν στο σπίτι με κάθε ευκαιρία διαφορετικά είδη από λουλούδια και φυτά με στόχο να ομορφύνουν τον προσωπικό τους χώρο και να τον γεμίσουν με ζωντανούς οργανισμούς. Μπορούν όμως οι γάτες και οι σκύλοι μας να συμβιώσουν με όλα τα λουλούδια και τα φυτά που περνούν το κατώφλι μας; Η απάντηση είναι όχι! 

Δυστυχώς υπάρχουν είδη λουλουδιών και φυτών που είναι τοξικά για τα φυτά μας και μπορούν να τους προξενήσουν κακό με αποτέλεσμα ν’ αρρωστήσουν. Φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν θα πάψεις να βάζεις λουλούδια και φυτά στο σπίτι σου. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μάθεις ποια από αυτά είναι τα πιο ασφαλή και ποια αποτελούν τα πιο τοξικά. Το ίδιο αξίζει να έχεις κατά νου κι όταν προσφέρεις μια ανθοδέσμη ή μια γλάστρα σ’ ένα πρόσωπο που έχει κατοικίδιο στο σπίτι. Για καλή μας τύχη, υπάρχουν αμέτρητα pet friendly λουλούδια και φυτά που όχι μόνο θ’ ομορφύνουν τον χώρο αλλά θα διασφαλίσουν και την υγεία των μικρών μας φίλων. 

Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα πιο τοξικά λουλούδια και φυτά, ποια είναι τα πιο φιλικά προς τα κατοικίδια μας και ποια συμπτώματα του σκύλου ή της γάτας μας πρέπει να μας προβληματίσουν. 

Τοξικά λουλούδια και φυτά για τα κατοικίδια μας

Ανθοδέσμη αγάπης με ροζ τριαντάφυλλα Deluxe
Pet Friendly: Ανθοδέσμη αγάπης με ροζ τριαντάφυλλα Deluxe

Ας ξεκινήσουμε με τα λουλούδια και τα φυτά που είναι αποδεδειγμένα τοξικά προς το κατοικίδιο σου και θα έπρεπε να προσέχεις όταν βάζεις στο σπίτι σου. Αποδεδειγμένα, σύμφωνα με τις έρευνες των κτηνιάτρων, υπάρχουν διάφορα είδη που είναι επιβλαβή για τα ζώα μας. Σε περίπτωση, λοιπόν, που τραφούν μ’ αυτά μπορούν να αρρωστήσουν ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται η αλόη, η αμαρυλλίς, η αζαλέα, το αλεξανδρινό, η βιστερία, η βεγονία, η γυψοφίλη, ο ευκάλυπτος, η ίρις, ο κισσός, το κρίνο, ο νάρκισσος,  η στρελίτζια, η τουλίπα και το χρυσάνθεμο. Φυσικά για όλα τα παραπάνω αξίζει να κάνεις ενδελεχή έρευνα καθώς υπάρχουν εξαιρέσεις ως προς το είδος του λουλουδιού ή του φυτού. Επίσης ορισμένα είναι επιβλαβή μόνο για τις γάτες κι άλλα μόνο για τους σκύλους. 

Οι επιπτώσεις των τοξικών λουλουδιών και φυτών στα κατοικίδια μας

Ανθοδέσμη Κίτρινο-Πορτοκαλί Coconut
Pet-Friendly: Ανθοδέσμη Κίτρινο-Πορτοκαλί Coconut

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τα παραπάνω λουλούδια και φυτά στα κατοικίδια σου και τα συμπτώματα που πρέπει να σε προβληματίσουν ώστε να επισκεφθείς έναν κτηνίατρο. Αν το κατοικίδια σου έχει αδυναμία για μέρες, έχει πέσει σε λήθαργο, κάνει εμετό και διάρροια ή σου φαίνεται να έχει ναυτία, τότε αξίζει ν΄ απευθυνθείς σ’ έναν ειδικό. 

Pet Friendly: Ηλίανθοι σε κουτί Deluxe
Pet Friendly: Ηλίανθοι σε κουτί Deluxe

Είναι σημαντικό να πούμε πως ακόμη και τα μη pet friendly λουλούδια και φυτά μπορούν να έχουν θέση στο σπίτι σου, αρκεί να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα. Παραδείγματος χάρη μπορεί να είναι τοποθετημένα σ’ ένα δωμάτιο που δεν έχει πρόσβαση το κατοικίδιο σου ή σε τέτοιο ύψος που δεν μπορεί να φτάσει με κανέναν τρόπο. 

Φιλικά προς τα κατοικίδια λουλούδια και φυτά

Θα κλείσω με τα λουλούδια και φυτά που είναι αποδεδειγμένα φιλικά προς τα κατοικίδια κι αξίζει να προτιμήσεις σε περίπτωση που επιθυμείς να βάλεις ομορφιά και φρεσκάδα στον χώρο σου. Η λίστα με τα pet friendly είδη συμπεριλαμβάνει τον αστέρα, την αλστρομέρια, τη βιολέτα, τον ήλιο, τη μαργαρίτα, την ορχιδέα, τον πανσέ, την πετούνια, τη σελόζια, το τριαντάφυλλο και τον ταγέτη. 

Αφήστε μια απάντηση