Ενημερωτικά, Ανθοδέσμες

Οκτώβρης: Ροζ λουλούδια για τον μήνα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

ημερολόγιο Οκτώβρη ενημέρωση καρκίνου

Με αφορμή τον μήνα για την ενημέρωση κατά του καρκίνου του μαστού, προσφέρουμε ροζ λουλούδια στις γυναίκες της ζωής μας για να τους θυμίσουμε την αξία της πρόληψης.

ροζ ρόμπα ασθενή

Ο Οκτώβρης καθιερώθηκε ως ο Μήνας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, το 1985, σε μια παγκόσμια προσπάθεια να πληροφορηθούν οι γυναίκες για την ασθένεια και να συγκεντρωθούν πόροι για την έρευνα και τη θεραπεία της. Πράγματι, σχεδόν 40 χρόνια μετά μοιάζει πως η εκστρατεία έχει σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα, δίχως να σημαίνει πως δεν έχει ακόμη μεγάλη πορεία να διανύσει μέχρι την επίτευξη του στόχου. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως  ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, διεθνώς, περίπου 1,5 εκατομμύριο  γυναίκες διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο του μαστού ενώ υπολογίζεται πως 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή κατά διάρκεια της ζωής της. Όσο για τη χώρα μας, κάθε χρόνο περίπου 4.500 γυναίκες αποτελούν νέα περιστατικά ενώ οι θάνατοι από κακοήθεια στον μαστό ανέρχονται σε περισσότερους από 1.500. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί παγκοσμίως την κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου και την 3η αιτία θανάτου για τις γυναίκες (συμπεριλαμβανομένων όλων) στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Στο σημείο αυτό, ας ρίξουμε μία ματιά στις πιθανές αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Όπως έχει αποδείξει η επιστήμη, η ασθένεια σχετίζεται με την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, το υπερβολικό αλκοόλ, το κάπνισμα, το άγχος και άλλους παράγοντες όπως είναι και οι κληρονομικοί. 

Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

πρόληψη καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ο καρκίνος διαγνωσθεί γρήγορα, τα ποσοστά ίασης ξεπερνούν το 95% των περιπτώσεων. Αυτό το ποσοστό καθιστά ξεκάθαρο για όλους πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση, ο προληπτικός έλεγχος και η ευαισθητοποίηση των γυναικών. Εδώ, ας σημειώσουμε πως στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί ότι η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο με αποτέλεσμα ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί. Για τον προληπτικό έλεγχο, είναι απαραίτητη η αυτοεξέταση, η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία και τέλος η κλινική εξέταση. Ποιες αλλαγές θα πρέπει να βάλουν μια γυναίκα σε σκέψεις; Η ψηλάφηση όγκου, η αλλαγή στη θηλή ή το δέρμα και το έκκριμα. 

Μπορεί ο έλεγχος του βάρους, η άσκηση, η καλή διατροφή, η μείωση του αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος και πολλές άλλες συνήθειες να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου, όμως δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ο έλεγχος, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν την καλύτερη θεραπεία. 

Τα ροζ λουλούδια στον αγώνα για την ενημέρωση των γυναικών 

Ο Οκτώβρης είναι ο κατάλληλος μήνας για να υπενθυμίσεις στις γυναίκες της ζωής σου, πόσο σημαντική είναι η πρόληψη. Ο καλύτερος τρόπος να δώσεις στις αγαπημένες σου γυναίκες να καταλάβουν την αξία της έγκαιρης διάγνωσης είναι να τους προσφέρεις ένα ροζ λουλούδι.  Το ροζ επιλέχθηκε και συνδέθηκε με τον καρκίνο του μαστού και την ενημέρωση για την καταπολέμηση του καθώς είναι ένα χρώμα συνδεδεμένο με τη θηλυκότητα, αντιπροσωπεύει την τρυφερότητα και δίνει κουράγιο. Γι’ αυτούς τους λόγους, το 1992 αποφασίστηκε ο ροζ φιόγκος ν’ αντιπροσωπεύει τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση σ’ ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού. 

Αφήστε μια απάντηση